Kymentaan läskisoosipäivä 2023

Kymentaan Kyläseura järjesti ensimmäisen läskisoossipäivän syksyllä 2017. Seuratalo oli siirtynyt Maamiesseuralta vasta perustetun Kyläseuran omistukseen ja suuren rakennuksen ylläpito piti tavalla tai toisella kustantaa. Avuksi tulivat läskisoossi ja kylän vanhojen emäntien huikea ammattitaito. Niistä kumpikin oli syytä nostaa ansaitsemaansa kunniaan ja siirtää emäntien osaamista eteenpäin. Läskisoossi ei vaadi montaakaan raaka-ainetta, mutta sitä enemmän taitoa. Juuri mikään ruoka ei myöskään herätä yhtä vahvoja tunteita kuin läskisoossi: sitä joko rakastetaan tai vihataan. Ajatuksesta innostui koko kylä, ja soossipäivästä tuli nopeasti suosittu ja odotettu vuotuinen tapahtuma. Korona-vuodet se oli tauolla.

Läskisoossin valmistusta valvoo edelleen kaksi upeaa, jo iäkästä kastikemestaria. Siankyljen paistamisessa ei sovi hätiköidä ja kastikejauhot on maltettava ruskistaa juuri oikeaan tummuuteen. Se on todellista taidetta! Paistaminen seuratalon uusitussa keittiössä kestää koko päivän. Sianliha tilataan Iitin Maatilatorilta ja se on lihamestarin huolellisesti käsin leikkaamaa. Muutkin raaka-aineet, leivät ja mehut hankitaan niin läheltä kuin mahdollista.

Ensimmäisen soossin tarjoilimme kuoriperunoiden kera. Tilaisuuden jälkeen yksi vanhoista isännistä tuli ehdottamaan, että hän voisi seuraavaksi vuodeksi kerätä joukon miehiä kuorimaan perunat, niin niiden käsittely lautasella olisi helpompaa. Niin teimme ja teemme edelleen. Kuorintatalkoot ovat iloinen, eivätkä enää pelkästään isäntien tapahtuma.

Sianlihakastike oli ennen arkiruokaa. Kymentakana me tarjoilemme sen valkoisilta liinoilta kunnioituksesta perinnettä, osaamista ja hienoja raaka-aineita kohtaan.

Anna-Leena Ilmarinen

Kymentaan Kyläseuran pj