Oikeaoppisen läskisoosin resepti
Tarveaineet (4 henk.)
1200g Nahatonta, rasvaista viljapossun kylkeä
300g Sipulia kuutioituna
2 dl Vehnäjauhoja
1 dl Kylkiviipaleiden paistorasvaa (siivilöitynä)
1 l Lähdevettä
50g Kylmää kirnuvoita
30g Suolaa (lihojen maustamiseen ja kastikkeeseen)
Rouhittua maustepippuria
Valmistus
Viipaloi liha (paksuus 3-4mm, leveys max 5cm) Lado viipaleet kylmälle valurautapannulle ja laita pannu kuumalle liedelle. Anna lihojen ruskistua rapeiksi. Käännä lihoja kahdesti paistamisen aikana saadaksesi tasaisen ja rapean tuloksen.
Ota siivut eroon voipaperin päälle. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja anna vetäytyä. Siivilöi pannuun jäänyt rasva.
Kuullota kuutioitu sipuli ja nosta lihojen päälle.
Lisää pannulle rasva ja jauhot. Ruskista jauhot tummanruskeaksi (torakan ruskeaksi). Lisää vesi pienissä erissä tasaisesti sekoittaen. Kastikkeen tulee olla sakeaa.
Yhdistä kastike, sipuli ja lihat.
Hauduta miedolla lämmöllä n. 60 min. Tarkista maku (maustepippuri ja suola).
Juuri ennen tarjoilua lisää annos kylmää kirnuvoita, joka hierotaan varovaisesti puukauhalla soosin sekaan.
Oikeaoppinen läskisoosi tarjoillaan tuppipottujen (kuorineen keitettyjä perunoita), suolakurkkujen, etikkapunajuuriviipaleiden ja ruisleivän, kirnuvoin tai normaalisuolaisen voin kera. Juomana lähdevesi tai kotimainen olut, snapsina Koskenkorva.